Silloin kun asun omillani, elän suhteellisen terveellisesti. Ostanhan kaupasta lähinnä terveellisiä asioita ja välillä jopa luomuna.

Tämän kesän asun pitkästä aikaa taas porukoideni luona. Muuten tämä järjestely on ihanteellinen näin vuosienkin jälkeen, säästänpähän rahaa vuokrasta, mutta ravitsemukseeni tilanne on kohtalokas. Meidän perheessä ei syödä terveellisesti. Kaapit keittiössä ovat täynnä jäätelöä (joka on suurin kiusaukseni niistä kaikista!), keksejä, pullaa, pizzaa, ranskiksia, karkkia, sokerimuroja, muita eineksiä.... Ei, ei minun niitä tarvitsisi syödä. Mutta toistaiseksi syön. Ei sitä että pitemmällä tähtäimellä haluaisin. Mutta kiusaus on niin suuri. Eihän se jäätelö nyt niin kamalaa ole. Jos pienen palan taas otan. Hups miten tämä jäätelöpaketti näin tyhjeni.

Heti kun lähden sokeri-vehnälinjalle, minulla ei ole energiaa niin paljon tai selkeitä ajatuksia ja painoa tulee lisää ja maha pullottaa. Näin on jo viikossa käynyt. Vaikka olen kuinka yrittänyt välttää kiusauksia. Se jäätelö on pahin.

Ehkä voisin tehdä itse jäätelöä ilman sokeria (ja lisäaineita)? Kermaa, kananmunaa, marjasosetta, maitoa, hunajaa...? Siinä voisi olla vinha perä. Okei, tässä tulee juuri itsekehitelty (!) resepti (ehkä sellaset 0.7 litraa jäätelöä, kehitelty reseptistä http://www.valio.fi/reseptit/itsetehty-jaatelo/):

2dl kuohukermaa

reilu 1dl täysmaitoa

1 vaniljatanko

3 keltuaista

1/2dl pähkinärouhetta (esim. hasselpähkinärouhe)

2 soseutettua banaania

2rkl juoksevaa hunajaa

1dl marjoja soseena (esimerkiksi vadelmia tai mansikoita. itse aion soseuttaa pakastemarjoja.)

Laita maito ja vaniljatanko kattilaan vesihauteeseen. Nosta pois liedeltä kun seos alkaa poreilla.
Riko keltuaisten rakenne erillisessä kipossa ja kaada keltuaiset hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen.
Nosta kattila taas vesihauteeseen. Anna poreilla koko ajan sekoittaen kunnes massa sakenee. Tämä vie n. 5 minuuttia.
Poista vaniljatanko, halkaise se ja rapsuta pikkulusikalla siemenet massaan.
Anna seoksen jäähtyä. Peitä astia kelmulla ettei pintaan pääse muodostumaan kalvoa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää banaani, hunaja ja pähkinärouhe, ja nostele myös vaahto jäähtyneen massan joukkoon.
Kaada massa metalliastiaan ja laita pakastimeen 1-2 tunniksi.
Ota reunoilta jähmettynyt massa pakastimesta. Lisää marjasose ruokalusikalla joka puolelle astiaa. Lopuksi kauhaise muutaman kerran niin että sose sekoittuu hieman massaan, mutta jää kauniiksi raidoiksi.
Pakasta yön yli.
 
Tätä voisin oikeasti tehdä. Ainakin jäisi lisätty sokeri ja lisäaineet pois. Done. Tämä jäätelökiusaus.
 
Tein muuten myslipatukoita. Kaurahiutaleista, hunajasta, pähkinöistä ja siemenistä, kuivahedelmistä, voista ja kananmunasta. Nimenomaan että jäi sokeri ja lisäaineet pois. Ehkä vois ostaa jotain laadukasta sokeria, ei sitä prosessoitua, jota vois seuraavaks pikkuisen laittaa seuraavaan myslipatukkasatsiin. Vaikka oon kyllä äidin sokerimuroja syönytkin viimeksi noin tunti sitten. Ei ne ees oo hyviä. Ehkä pitäis muistaa että ei ne oo ees hyviä seuraavan kerran kun keittiössä oon.
 
Ja lättyjä ajattelin tehdä. Tosin kaurahiutaleista ilman lisättyä sokeria. Ei vehnäjauhoja.
 
Mitäs niitä muita kiusauksia. Lisäaineita tulee paljon sulatejuustoista joita vedän ihan desilitrakaupalla. Muutenkin juustoa syön paaaaaljon. Mitäs sitä hapankorppujen päälle muuten laittaisin, siis jotain proteiinipitoista? Ehkä vois alkaa laittaan voita ja kurkkua, ja ehkä yhen juustoviipaleenki aina.
Sitten meillä on niitä keksejä ja pullia ja niitä. Mut ehkä neki menis tosiaan niillä myslipatukoilla.
Ja karkit menis kuivatuilla taateleilla (mun suurinta herkkua, ohittaa jopa jäätelön!)
 
Terveellisesti on ihana syödä ja elää. Mut epäterveellisesti on helpompi elää, varsinkin kun nokan edessä on aina niitä epäterveellisiä vaihtoehtoja. Eihän se nyt jos tämän kerran syö hiukan tätäkin.....  Joka hetki on se tämä kerta. Tässä talossa.
 
Nyt lenkille eiks jeh. ;)
fashion-strong-women-Favim.com-272661.jp